Veilig vuurwerk afsteken

Veilig Vuurwerk Afsteken: Een Leidraad voor een Ongelukvrije Jaarwisseling

Vuurwerk is een geliefde traditie tijdens de jaarwisseling, maar het vereist ook een verantwoordelijkheid. Jaarlijks lezen en horen we berichten over ongelukken veroorzaakt door onveilig gebruik van onze mooie producten. Door enkele simpele voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je een veilige en vreugdevolle jaarwisseling beleeft. Omdat wij uw veiligheid belangrijk vinden, delen wij enkele tips om veilig vuurwerk af te steken:

  1. Voorbereiding is cruciaal: Voordat je begint met het onervaren afsteken van vuurwerk, lees dan de gebruiksaanwijzing van elk vuurwerkitem zorgvuldig door. Zorg ervoor dat je precies weet wat je moet doen voordat je een lont aansteekt.
  2. Veilige afstand bewaren: Zodra je het vuurwerk hebt aangestoken, doe je een stap terug en houd je een veilige afstand. Dit geldt zowel voor degene die het vuurwerk aansteekt als voor de toeschouwers.
  3. Gebruik een aansteeklont: Gebruik altijd een aansteeklont om vuurwerk aan te steken en nooit lucifers of aanstekers. Een aansteeklont zorgt voor een vertragende ontsteking waardoor je genoeg tijd hebt om je terug te trekken.
  4. Steek vuurwerk één voor één af: Het is verleidelijk om meerdere stukken tegelijk aan te steken voor een groter effect, maar dit vergroot het risico op ongelukken.
  5. Vermijd alcohol: Hoewel het misschien feestelijk voelt, is het combineren van alcohol en vuurwerk een gevaarlijke mix. Degene die verantwoordelijk is voor het afsteken van het vuurwerk moet nuchter zijn.
  6. Wees voorbereid op het onverwachte: Houd altijd een emmer water of een tuinslang bij de hand voor noodgevallen. Als er iets misgaat, kun je snel handelen.
  7. Laat 'weigeraars' liggen: Als vuurwerk niet ontbrandt, probeer het dan niet opnieuw aan te steken. Wacht enkele minuten en dompel het dan onder in een emmer water.
  8. Ruim op: Na afloop is het belangrijk om de restanten van het vuurwerk op te ruimen. Laat uitgebrand vuurwerk eerst volledig afkoelen (of dompel het in water) voordat je het weggooit.